Belépés betegeknek Mi ez? Hogyan tudok én is belépni?

IC diagnosztikája

A diagnosztika leglényegesebb eleme, hogy gondoljunk a BPS/IC lehetőségére.

Ha sem a kezelőorvosnak (urológus, háziorvos, nőgyógyász), sem a betegnek nem jut eszébe a tünetek alapján ennek lehetősége, biztos, hogy a betegség nem kerülhet megállapításra.

 

A PBS/IC gyanújának felmerülése esetén az alábbi vizsgálatokra, felmérésekre van szükség. Lehetőleg minden tünetet igyekszünk számszerűsíteni, hogy a kezelés hatása objektíven mérhető, követhető legyen.

 

A tünetek és anamnézis alapján felmerülő IC/BPS gyanúját alátámaszthatja néhány jellegzetes tünet, mint például jellegzetes spirális erek jelenlét, aminek előfordulási sűrűsége a betegség súlyossági fokával arányosan változik.

BPS-IC_Hunner-fekély.jpg


A jellegzetes elváltozások többsége csak a nagy nyomással végzett cystoscopia (hólyagtágítás) során, vagy ezt követően észlelhetők. A hólyag tágítása történhet katéteren keresztül a hólyagba nyomott folyadékkal (hidrodilatáció) vagy ballonos hólyagtágítással. 


A jellegzetesnek mondható hólyag-elváltozásak nagymértékben függenek a hólyagban lévő (intravesicalis) nyomástól és annak időtartamától. Előnyös ezért ezeket a körülményeket egységesen minden vizsgálatnál adott, optimális szinten tartani (standardizálni).


A tágítást végezhetjük steril, élettani konyhasó oldattal (hidrodilatáció), egyenletes töltési sebességgel egy urodinámiás eszköz pumpájával, miközben folyamatosan mérjük és dokumentáljuk az intravesicalis nyomást és a töltési sebességet, a benyomott folyadék mennyiségét (ábra). A maximális 70vízcm-es nyomást 5percig tartjuk fenn.


Ballonos hólyagtágításnál a töltőfolyadék elszivárgásának és a vesékbe történő felnyomásának veszélyét tudjuk kizárni. Ilyenkor a hólyagban egy speciális ballon katétert fújunk fel a standard 70vízcm-es nyomásig. Ezt a nyomást is 5 percig tartjuk fenn (ábra).

 

A mért töltési térfogat-intravesicalis nyomás összefüggést a mért adatok grafikus megjelenítésével tesszük vizsgálhatóvá. A görbe formája attól függ, hogy hidrodilatáció vagy ballonos tágítás során rögzítettük őket (ábra).

     

Jól látható, hogy a korábban lineárisnak vélt térfogat-nyomás összefüggés biztosan nem-lineáris, ha ilyen széles nyomástartományban mérünk. A görbék matematikai elemzése azt bizonyítja, hogy ez mindig két fázisú parabolikus görbe. Az elemzés megkönnyítése céljából kifejlesztettünk egy könnyen kezelhető PC programot, amelyik kiszámítja a mérési pontokat legjobban megközelítő biparabolikus görbét:

Distensibility evaluation PC program.jpg

A program kiszámolja a telődési- és nyúlási fázis határánál mérhető alap-kapacitást és a nyúlási fázis parabola-együtthatójának egységnyi hólyagfelszínre számított értékét, ami egyetlen számmal jelzi a hólyagfal nyúlási képességét, a disztenzibilitást.

Ezek az értékek eddig nem ismert, nem használt diagnosztikus lehetőséget nyújtanak, s a hólyagfal hegesedési szintjének mérésével prognosztikai értéke is van. Egyúttal a vizsgálat megismétlésével a folyamat (betegség előrehaladása vagy a kezelések hatésáéra beálló javulás) objektív, számszerű követésének lehetőségét is adja.

ikon_naptar.pngRendelések:

 

Rózsakert Medical Center

 

Kedd:    08:00 - 16:00

Csütörtök: 08:00 - 14:00

 

Bejelentkezés:


Telefonon: (+36 1) 3920505


Interneten: 

medical-center.hu

Hírek, újdonságok

Megtisztelésként éltem meg azt, hogy Dr. Nyirády Péter professzor úr felkért a készülő urológiai egyetemi tankönyv egy fejezetének megírására, az interstitialis cystitis diagnosztikájáról és kezeléséről. Annál is inkább nagy örömmel fogadtam el felkérését, mert kb. 15 évvel ezelőtt én írtam az első alkalommal urológiai tankönyvben egy fejezetet a téma akkori állásáról.

Tovább a teljes hírre