Belépés betegeknek Mi ez? Hogyan tudok én is belépni?

Az IC tünetei

Tünetek, életminőség

 

Az IC-re jellemző tünetek a betegség fennállásának idejével és súlyosságával párhuzamosan fokozódnak. Legfőbb tünetei:

 

Az igen gyakori, néha állandó vizelési ingerek - Többnyire az első BPS/IC tünet, gyakran akár 1-2 évvel megelőzheti a fájdalmakat.

A panaszok kezelés nélkül fokozatosan súlyosbodnak, előrehaladott abb esetekben éjjel-nappal is akár fél óránkénti vizelés, naponta 40-60-szor is. 


Kis vizeletporciók – A betegség kezdetekor csak kisebb mértékben csökken a hólyagkapacitás, majd előrehaladása során az átlagos vizeletporció a 24 órás vizelési napló alapján 100ml alá csökken, igen súlyos esetekben akár 40-50ml is lehet. A betegség első pár évében oka kizárólag a fokozott hólyag-érzékenység, aminek javulása várható megfelelő kezelésre. A betegség előrehaladtával a kis vizeletporciók a fokozatosan kialakuló zsugorhólyagnak tulajdonítható, ilyenkor a hólyag kapacitásának növekedése már bármilyen kezeléstől sem várható.  


Hólyagtáji és húgycső- vagy hüvelytáji fájdalmak, melyek jellemzően vizeléssel összefüggőek, a hólyag telődésére fokozódnak, vizelést követően átmenetileg enyhülnek és bizonyos ételek, vagy italok fogyasztására súlyosbodnak.

 

Hirtelen, parancsoló vizelési ingerek is felléphetnek időnként, de nem jellemzőek a BPS/IC-re, csak mintegy 20%-ban fordulnak elő.


Fontos, hogy a fenti tünetek mellett jellemzően nincs kimutatható húgyúti fertőzés (genny vagy baktérium a vizeletben), így élesen elkülönítendő akut vagy idült hólyaghuruttól, „felfázástól”. (Csak zárójelben jegyzem itt meg, hogy a hólyag nyálkahártya elégtelensége miatt fokozottabb lehet a hajlam húgyúti fertőzésre, ezért a gennyes vizelet egymagában még nem zárja ki IC/BPS lehetőségét.)

Kisfokú, csak a laboratóriumi vizsgálattal kimutatható fokú vérvizelés is előfordulhat, a súlyosan beteg hólyagnyálkahártya, esetleg a súlyosabb állapotban észlelhető fekély (Hunner ulcus) is magyarázhatja.

 

Életminőség


A kínzó tünetek lehetetlenné teszik az éjszakai pihenést, a munkaképességet korlátozó állapot a munkahely elvesztését okozza, a hüvelyi fájdalmak miatt a betegek képtelenek házaséletre. A betegség diagnosztizálásának akár hosszú évekre elhúzódása tovább fokozza a betegek elkeseredettségét. Ehhez járul hozzá a sok negatív tapasztalat az egészségügyi ellátás során, az együttérzés, az empátia és a kellő időráfordítás hiánya, a türelmetlenség és tájékozatlanság sajnos néha még urológusok körében is.

 

Mindezek miatt az IC-s beteg gyakran csak az öngyilkosságban látja a megoldást. Pedig a helyes megoldást nem ez, hanem az időben történő felismerés, az állapotnak megfelelő (egyénre szabott) kezelés, és a tartós, akár hosszú évekig, évtizedekig tartó utógondozás jelenti.


Ehhez alapvető szemléletváltásra van szükség az orvosok és betegek részéről is. Tudom, hogy ez nagy feladat, nagy fába vágjuk a fejszénket. Segítsük egymást kölcsönösen, beteg-orvos és beteg-beteg viszonylatban is!

ikon_naptar.pngRendelések:

 

Rózsakert Medical Center

 

Kedd:    08:00 - 16:00

Csütörtök: 08:00 - 14:00

 

Bejelentkezés:


Telefonon: (+36 1) 3920505


Interneten: 

medical-center.hu

Hírek, újdonságok

Megtisztelésként éltem meg azt, hogy Dr. Nyirády Péter professzor úr felkért a készülő urológiai egyetemi tankönyv egy fejezetének megírására, az interstitialis cystitis diagnosztikájáról és kezeléséről. Annál is inkább nagy örömmel fogadtam el felkérését, mert kb. 15 évvel ezelőtt én írtam az első alkalommal urológiai tankönyvben egy fejezetet a téma akkori állásáról.

Tovább a teljes hírre