Belépés betegeknek

Pontosítás a 2 x 24 órás vizelési napló vezetéséhez

Az IC diagnosztikájának egyik legfontosabb, nem invaztív módszere a jelenleg még tesztelés, finomhangolás időszakában lévő 2x24 órás vizelési napló és az ebből számítható, számszerűsíthető érték, a GAG réteg integritását mérő szám. A diagnosztikai szempontból fontosnak tűnő teszt pontosságát, így klinikai alkalmazhatóságát nagy mértékben befolyásolhatja néhány apró részlet, amiket alábbiakban részletezek. Kérem, mindenki olvassa át, s ha nem minden világos, várom kérdéseiket.

2x24 órás vizelési naplón alapuló GAG réteg integritási teszt alapja az a felismerés, hogy IC-ben a GAG réteg nem zárja el teljesen a vizeletben lévő irritáló hatású kálium sókat a nyálkahártya alatt lévő érző idegvégződésektől, s ez okozza az IC/BPS-re jellemző gyakori ingereket és fájdalmakat.

 

Ennek bizonyítására korábban kálium chlorid oldattal töltötték fel a hólyagot, s vagy az erre jelentkező fájdalmat figyelték (Parsons teszt), vagy ugyanennek az oldatnak hígabb változatával töltve a hólyagot a hólyagkapacitás csökkenésének mértékét figyelték (módosított Parsons teszt).

Új megfigyelésünk szerint (a betegektől nyert információk alapján) nem csak a kálium, hanem a vizeletben természetesen ürülő egyéb maró-irritáló sók és bomlástermékeket magasabb koncentrációja is ugyanilyen hatást vált ki.

 

Nem szükséges tehát a sóoldatot kívülről, katéterezéssel a hólyagba juttatni, s a hólyag kapacitását idő- és műszerigényes urodinámiás vizsgálattal meghatározni, mert ezt a hatást az is kellően bizonyítja, ha a híg- és koncentrált vizelet napi átlagos vizeletporciói között jelentős különbség mutatható ki (egészséges emberberekben az átlag vizeletporciók teljesen megegyeznek, vagy csak minimális eltérést mutatnak (<10%).

 

Értelemszerűen annál pontosabb a teszt, minél nagyobb a két napon az összes vizelet mennyiségei közötti különbség. Annak érdekében, hogy az első napon, amikor csak 800ml a javasolt folyadékfelvétel (levest, gyümölcsöket is beleszámítva), törekedjenek arra, hogy már a megelőző napon délutántól ne igyanak, nehogy az előző napi folyadékfelvétel az első vizsgálati napon ürüljön ki. Ilyenkor látjuk azt, hogy a 800ml folyadékbevitel ellenére vizelt mennyiség akár 1200-1500ml is lehet.

Figyeljünk arra is, hogy csak azokat a vizeléseket tüntessük fel a vizelési naplóban, amikor már kifejezett inger miatt megy vizelni, ne pedig az első ingerre, első gondoltra. Ha "megelőzésként" vizel, vagyis indul valahová és emiatt akár ingerek nélkül is vizel, hogy később tovább tudja tartani a vizeletét, vagy hasonló okból este lefekvés előtt még utoljára vizel egy kicsit, szóval ezeket az aránytalanul kis porciókat ne vegye figyelembe sem az összes vizeletmennyiségben, sem a vizelések számában. Ezek az igen kis porciók ugyanis nagy mértékben leronthatják az átlagot, becsapva, meghamisítva az eredményt.

 

Még egy szempont: ha valaki vízhajtót szed, az első vizsgálati napon ne vegye be a vízhajtó tablettát, a második napon beveheti.

A mérés annál pontosabb lesz, minél nagyobb a különbség  az összes vizelet mennyiségében a két nap között. Ezért az első napi mérést akkor végezzük, amikor már biztosan kiürült az előző napi bevitt folyadék mennyiség és valóban igen koncentrálttá vált a vizelet. Ezt úgy érhetjük el, hogy a reggel 8 órától másnap reggel 8 óráig rögzített vizelet porciók közül csak a délelőtt 11 és másnap reggel 8 óra között vizelt porciókat vesszük figyelembe. A második napon reggel 8 órakor kell elkezdeni a nagyobb mennyiségű folyadékfogyasztást és este 8-ig elfogyasztani a 3 litert,  de az ennek hatására beinduló nagyobb vizelet kiválasztásához és így a kellően híg vizelet kialakulásához több órára van szükség. Ezért a második napon szintén reggel 8 és másnap reggel 8 óra között  rögzítünk minden egyes porzóit, de számításba  csak a 11 óra utáni vizelet porciókat vesszük figyelembe. 

 

A 2x24 órás vizelési napló adatainak feltöltéséhez a saját felhasználónévvel és jelszóval történt sikeres belépés után a 3 kérdőív utáni "2x24 órás vizelési napló" fülre kattintva lehet eljutni. Itt az első teendő a dátum megadása. A beviteli mező mellett jobb oldalon lévő kis naptár ikonra kattintva megjelenik egy naptár, itt az egérrel kattintsunk a vizelési napló 1 napjának megfelelő napra, erre a dátum automatikusan beíródik a mezőbe. A következő mezőbe, a "24 órás össz. vizeletmennyiség" mezőbe a 11órától másnap reggel 8 óráig mért mennyiséget és a következő mezőbe az ezen idő alatti vizelések számát írják be.

A második nap adatait hasonló módon írják be (itt is csak a délelőtt 11óra és a következő nap reggel 8 közötti adatokat), itt a dátum értelemszerűen az előző napihoz viszonyítva 1 nappal későbbi legyen.

Érdemes az adatbevitelt követően rögtön ellenőrizni a beírt adatokat a "Grafikonok" feliratra kattintva a bejelentkezi sorban. Ha tévedésből rossz adatot adtak fel, s javítani szeretnék, lehetőségük van törölni a hibás adatot a "Grafikonok" előtti "Eddig beküldött adatok" rovatba belépve.

 

 

Engedjék meg, hogy javasoljak egy praktikus megoldást. Mivel hosszú időn át követjük, figyeljük a 2x 24 órás vizelési naplót illetve annak alakulását, sok-sok mérésre van szükség. Leegyszerűsíti a  mérést és pontosabbá is teszi azt, hogy ha a mérőpohárban becsült vizelet mennyiség helyett elektronikus mérleget használunk. Alkalmazása egyszerű: a mérlegre helyezzük azt az üres edényt, amiben felfogjuk a vizeletünket és nullázzuk a mérleget. Ezt követően vizelünk bele az edénybe,  majd a mérlegre helyezve az grammokban mutatja a vizelet mennyiségét, ami jó megközelítéssel megegyezik a ml-ekben mért vizeletporcióval. Egy ilyen elektronikus mérleg ma már elérhető áron beszerezhető az interneten keresztül is. Ára 2500-3500 forint körül van.

 

Dr. Lovász Sándor

2014.június.

Vissza az előző oldalra

ikon_naptar.pngRendelések:

 

Millenáris Egészség Centrum

 

Szerda:    09:00 - 15:00

 

Bejelentkezés:


Hétfő – Csütörtök: 9:00 - 13:00

Telefonon: +36 20 468 3882


Interneten: 

millenar.hu

 

 

Rózsakert Medical Center

 

Kedd:    08:00 - 16:00

Csütörtök: 08:00 - 15:00

 

Bejelentkezés:


Telefonon: +36 1 3920505


Interneten: 

rmc.hu

Hírek, újdonságok

Rendelésem szüneteltetése szabadságom idejére

Tovább a teljes hírre