Belépés betegeknek

  

Ön neve *

Email cím *

Telefonszám *

Üzenet

Az interstitialis cystitis (IC), újabb nevén hólyagfájdalom szindróma (BPS) egy sajnos még kevésbé ismert, ezért gyakran csak igen sokára, vagy egyáltalán nem felismert hólyagbetegség, amely újabb adatok alapján sokkal több embert érint, mint eddig gondoltuk. Magyarországon számuk 20 000-re becsülhető. Jelenleg e betegség csak mintegy 1%-ban kerül felismerésre, többnyire csak több éves szenvedés után.

 

Az IC/BPS oka nem ismert, de azt már tudjuk, hogy az igen gyakori vizelési ingerek, és kínzó hólyagtáji, húgycső vagy hüvelyfájdalmak hátterében a hólyag felszínét bevonó, védő nyákréteg (GAG réteg) elégtelen működése áll, lehetővé téve ezáltal, hogy a vizeletben lévő maró anyagok ingereljék a hólyagfal idegvégződéseit. Az állandó ingerlés steril, nem bakteriális gyulladást okoz, ami hosszú évek alatt a hólyagfal szerkezetének átalakulásához, hegesedéséhez vezet, s végül zsugorhólyag alakulhat ki.

 

Igen fontos ezért a betegség korai felismerése és minél előbb elkezdett kezelése. Ettől az életminőség javításán kívül a betegség előrehaladásának lassítása, esetleg teljes leállítása és tartós panaszmentesség elérése is várható.

 

Fontos ezért, hogy a lakosság szélesebb körben ismerhesse meg ezt a betegséget, de legalább annyira fontos, hogy a panaszos beteggel találkozó háziorvosok és nőgyógyászok is rendelkezzenek alapvető ismeretekkel az IC/BPS-ről. Talán az urológus kollégák is találhatnak itt néhány új információt. A korai felismerés legfontosabb eleme, hogy gondoljunk a betegség lehetőségére.

 

Ezért készült ez a honlap. Fogadják olyan szeretettel, ahogy én készítettem.

 

Dr. Lovász Sándor

2013 júliusa