Belépés betegeknek

Pácienseim mondták

Bevezetésként egy ffi beteg írását közlöm, hogy felhívjam mindenki figyelmét az egyre gyakrabban diagnosztizált férfi-interstitialis cystitis jelentőségére:

 

T. Doktor úr! Leírom az esetemet, próbálom röviden, tömören. :-) 49 éves férfi beteg. szexuálisan aktív, rendszeresen sportol, a táplálkozásra, pihenésre odafigyel. A panaszok 1995 környékén kezdődtek, sűrűsödő vizelési ingerekkel, csökkenő porciókkal. Mindenféle vizsgálat el lett végezve: prosztata, uroflow, vizelet stb. Antibiotikum kúrák (bár kórokozót nem találtak...), Tamsol, a vizelési sugár növelésére, pszichoszomatikus szerek stb. Orvostól-orvosig járás... A tünetek hol felerősödtek, hol csökkentek. Ez így ment kb. 15-20 éven keresztül. Aztán 2015 végén hirtelen sokkal súlyosabbak lettek. Napi 30-40 vizelés, a porciók kb. 0,5 dl. Fájdalom a húgycsőben. Folyamatos - szó szerint - vizelési ingerek. Ekkor nagy nehezen megtaláltam Önt. 2015 decemberében történt önnél az első vizsgálat, ezt követte a hólyagtükrözéses vizsgálat. A húgycsőben súlyos elváltozást mutatott: vérzés stb. A kezelések először hetente, majd kéthetente, havonta, hat hetente történnek/ történtek. Lidocain, hialuron, szteroid, heparibene (ha jól tudom...).

A javulást kb. 4-5 kezelés után kezdtem el érezni. Nagy mértékben csökkent a húgycső fájdalom és az állandó vizelési inger. Három hónap után "beállt" az állapotom egy "elviselhető" szintre. Nappal 8-10, éjszaka 2 vizelés. A porciók 1,5 - 2 dl "környékiek". Fájdalom nincs. Szexuális együttlét utáni, kis mértékű "fura érzés" megmaradt a húgycsőben. Ritkán vannak rosszabb napok, de átlagban az állapotom - ha a kezelések előttit 9-esnek éreztem egy tízes skálán - akkor ez most 2-2,5-ös.

M.O.

 

Egy másik ffi betegem tipikus esete:

Pár éve fokozatosan hevessé váló altesti fájdalmam jelentkezett. Az urológián prosztata bántalmat feltételeztek és tanácstalanság alakult ki a betegséggel és annak a gyógyításával kapcsolatban. A fájdalom pedig fokozódott.

Ekkor - szerencsénkre - megjelent egy cikk a Patika Tükör egészségügyi magazinban és az pontosan evvel a témakörrel foglalkozott. Dr. Lovász Sándor urológus főorvos ur - szakorvos tollából.

A feleségemmel felismertük, hogy a cikkben leírtak, - a kórisme és a gyógymód - teljesen ráillik a betegségemre. Egyúttal örömmel olvastuk az írásnak azt a megállapítását, hogy ez a betegség gyógyítható! Nyilvánvalóvá vált az is, hogy a korábbi kezelések nem alkalmasak ennek a betegségnek a megszüntetésére. Közben a fájdalom folytonossá vált.
Szakorvosi beutalóval felkerestük dr. Lovász Sándor főorvos urat a kórházi rendelőjében. Ott kiderült, hogy jó helyen jártunk. A főorvos úr az addig használt gyógyszerek - Uroxal, Tamsulosin, Finasterid, Duodart, Tramadol, /fájdalomcsillapító/ stb. helyett a felállított
diagnózis - hólyagfájdalom - alapján a már bevált és hosszabb ideje általa alkalmazott gyógymódot javasolt. Olyant, amely a kezelések során már bizonyított, eredményesség tekintetében.

Eljutottunk ahhoz a megállapításhoz, hogy a diagnosztizált betegségem pontos neve: hólyagfájdalom. Lényege, hogy a hólyag belső felületén sérülések és hámhiányok keletkeztek. A vérző sérült részeken át a szabaddá, nyitottá váló fájdalomérző idegek fokozatosan elviselhetetlenné váló folytonos /!/ fájdalmat okoztak. Egy állapotfelmérő hólyagtükrözés igazolta ezt a feltételezést, teljes mértékben. Ezt követően került sorra a beteg nyálkahártya leégetése: és ez lett a gyógyulás útja.
Mindez így egyszerűnek tűnik, ám a valóságban összetett felkészülést igényelt a gyógyító/k/ részéről. Némi aggodalom volt a műtét előtt, de jó kezekben voltam.

Az eljárásnál és azt megelőzően a hólyagtükrözésnél kivetítőn követhettük a feleségemmel a gyógyítás részleteit. Mindez jóleső és igen megnyugtató érzés volt. Láttuk a belső hólyagfal megdöbbentő állapotát, amely a műtéti beavatkozás nélkül nem tudható, hogy mivé fajult volna?
Utóbb megfogalmazódott, hogy vajon mi idézhette elő a betegséget?

Az első műtét után jelentős javulás következett, ám a gyógyulás még váratott magára. Pár hónap elteltével kezdett újra kiújulni a betegség.
Újabb leégetés következett, majd fél év elteltével még egy. Türelem rózsát terem... Bebizonyosodott, hogy a gyógyulásnak csak ez a járható útja. Rontott az állapoton egy közben kialakult prosztata növekedés,
amely számtalan görcsös vizeletelakadást okozott, hátráltatva és bonyolítva a gyógyulás folyamatát.

Túljutva mindezeken, ma már, pontosan két évvel az utolsó, 3. műtét után egyre szilárdabban alakul a panaszmentes állapot. Ezt erősiti a folyamatos fenntartó hólyagkezelés: másfél havi időszakonként alkalmazott összetett hatású, u.n. koktélok juttatása a hólyag belsejébe és a húgycsőbe katéter mellőzésével.

Egyúttal szükséges ügyelni folyamatosan a megfelelő folyadékmennyiség bevitelére. Ezen túl szükség volt bizonyos életmód váltásra. Ma már könnyebben elmondhatom, hogy ez a hólyagfájdalom-betegség szorításából való szabadulásom rövid története. Köszönet és hála a gyógyítást végző orvosnak, aki ezért igyekezett mindent elkövetni. Úgyszintén a feleségem is, aki mellettem volt és van a mai napig a bajban.

Zs.P. 2017. január

 

Nőbetegeim írták:

 

Betegségem 2001-ben, 57 éves koromban kezdődött gyakori vizelési ingerrel, ami mellé rövidesen húzó fájdalom is társult. Később már az állás, mozgás is fájdalommal járt. A tünetek vizeletürítés után enyhültek.

A negatív labor eredmények mellett hol gombával, hol gyulladással kezelt a házi orvos. Az első tükrözés után a hólyag gyulladása hátterében gombát feltételeztek, de a Nizorál – Mycocyst kúra intenzív diéta mellett sem segített. Később több orvos is határozottan kizárta a gomba lehetőségét, de erről folyamatosan megoszlottak a vélemények. Tény, hogy laboratóriumi eredmények sem a gombát, sem a gyulladást nem támasztották alá soha.

A rosszindulatú daganat lehetősége is több ízben ki lett zárva. Autoimmun kivizsgálással is mindent rendben találtak.

Egy urológus javaslatára eltávolították a méhet és a petefészkeket, hogy hátha a deformáltnak látszó hólyagot a méh nyomja. A nőgyógyászati műtét után sem javult az állapotom.

Egyre érzékenyebbé vált az alhas. Mozgás során és már nyugalmi állapotban is jelentkezett és egyre erősödött a fájdalom, sőt egy erőteljes égő érzés a gát területén is megjelent. Rövidesen már belső mozgás (bélgáz), székelési inger is fájdalmat okozott. A vizelet mennyisége egyre kevesebb lett, az inger pedig egyre sürgetőbbé vált.

2005-ben egy budapesti kórházban egyáltalán nem ismerték el a fájdalmam mértékét, végül neurológiára küldtek, ahol különféle idegre ható fájdalomcsillapítókkal próbálkoztak, eredménytelenül.  Kénytelen voltam állapotom miatt hamarabb nyugdíjba menni.

Voll-féle terápiás kezelés, elektrostimulációs kezelés, hypermangános hólyagöblítés mellett más alternatív gyógyászati lehetőségek, mint Gynevac injekciós kúra, homeopátia, akupunktúra, biorezonancia, Pránanadi … sem hoztak enyhülést.

2007-ben a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájára kerültem, ahol hólyag disztenziót (tágítást) végeztek háromszor. A beavatkozások átmenetileg javulást eredményeztek, de 1-2 hónap elteltével újból jelentkeztek a fájdalmak. A gyakori sürgető vizelések és az erős fájdalmak miatt már egy bevásárlást sem vállaltam.

2009-ben dr. Lovász Sándor immár a Jahn Ferenc Dél-pesti kórházban a húgyhólyag ballonos tágítása mellett a hólyag vérzékeny részeit is letisztította, amely 5 hónapig majdnem panaszmentessé tett. Ezt a beavatkozást azóta már kétszer (2010-ben és 2012-ben) meg kellett ismételni. Diétával és folyamatos utókezeléssel sikerült a fájdalmas panaszaimat csökkentenie.

Én nehezen találtam rá arra a lelkiismeretes és nagy szaktudással rendelkező orvosra, aki elhitte és komolyan vette problémáimat, és képes volt segíteni rajtam. Talán, ha ez hamarabb sikerül, nem sérül ennyire a hólyag, és a lelkem sem ezzel a hosszú kálváriával.  

Bár ez nem a gyógyulást hozó tökéletes megoldás, de az elviselhetetlen mértékű fájdalommal, az elszigetelődéssel, megkeseredettséggel terhelt életemet élhetőbbé tette.

       

Tóthné Ilus

 

2012 dec. 20-án műtött meg Dr. Lovász Sándor urológus és kutató orvos. Betegségem neve IC. Interstitiális cystitis, melynek jellemzője, hogy a betegek egy táska negatív urológiai lelettel és az alhasban lévő nagy fájdalommal mennek orvoshoz abban a reményben, hogy valaki segít rajtuk. Így tettem én is a családban a tv-ből hallottak Dr. Lovász Sándorról, aki pont erről a fájdalmas hólyagszindróma betegségről számolt be, amit örökösen hallott a család tőlem és ami fontos, hogy nem győztem mondani, hogy mindig minden vizsgálat negatív mint pl. vizelettenyésztés baktériumra, gombára, CT, MRI, ultrahang, véreredmények.

 

Annyit tudtam,hogy chronicus cystitissel vagyok diagnosztizálva, de a betegségem nem indokolja ezt a nagy mérvű, szinte kibírhatatlan fájdalmat. 5 és fél évvel ezelőtt belehátráltam egy virágtartó állványba melyet nyársalásos balesetnek minősítettek, megütöttem az alhasamat. Egy pár napra rá elállt a vizelésem és szörnyű kinok közt tudtam kipréselni egy pár cseppet lángoló alhasi fájdalom mellett. Vissza mentem az urológiára, a panaszommal meglepetésemre mindenféle vizeletvizsgálat negativ volt ebben volt ultrahang, baktérium, gomba tenyésztés. Szinte állandó folyamatos vizelési inger kínozott. A hasalji lángoló fájdalomtól nem tudtam megszabadulni sem fájdalom csillapítókkal sem antibiotikumokkal amit az orvosok kilószámra írtak fel.

 

Már pszichiátriára küldtek feltételezve, hogy pszichésen erősödnek fel a fájdalmak. Ezt is kizárták,nőgyógyászatilag is rendben találtak. Négy hónap után jutottam el hólyagtükrözésig,ezután volt egy hólyagbiopsziám, a helyzet sajnos ezután sem változott chronicus cystitist diagnosztizáltak. Évről évre egyre súlyosbodtam, már nem tudtam dolgozni és annyira leépültem, hogy a házi munkát sem tudtam elvégezni arról nem beszélve, hogy a kibírhatatlan fájdalmammal a családomat kikészítettem idegileg. Ezenkívűl külön pszichésen összezavart az,hogy az orvosok nem hittek nekem, sőt igazából a családomon kívül senki.

 

Eljutottam odáig,hogy lemondtam az életemről,beletörődtem,hogy magamra hagytak és kínok közt kell leélni az életem. Minden sorstársamnak üzenem,hogy ne adják fel van segítség él ebben az országban egy különleges orvos aki negatív leletekkel diagnosztizálja az IC.betegséget.

 

Ő Dr. Lovász Sándor. Megműtött, mely azt jelenti, hogy a hólyag belső falát feltérképezte, a feltöltött, kifeszített hólyagfalon látszódó vérző artériákat kiégette, kivágta és a sérült nyálkahártyaréteget utókezeléssel készteti működésre. A fájdalomreceptorokat leégette. Mindez azt jelenti, hogy azóta egyáltalán nincs fájdalmam a hólyagkapacitás nől,a hólyagműködés javul, több hónapra, lehet, hogy egy évre, akár másfél évre is tünetmentes lehetek. Igaz, hogy még nincs végleges gyógyítás, de remélem megtalálják. Kérem akinek hasonló tünetei vannak keresse Dr. Lovász Sándor urológust az egyetlen embert aki segíthet.

 

A Rózsakert Centrumban is magán rendel, valamint a Dél-Pesti Kórház urológiáján dolgozik. Szeretném ha Önök is megtapasztalnák ezt a csodával határos életminőség változást, mely az Ő segítségével jött létre.

Köszönettel Ö. Gyuláné 

orbanilona0319@freemail.hu

 

 

Kedves Sorstársaim! Olvasom, hallom, hogy mennyien szenvedtek egy hólyagtáji, szeméremtesti fájdalomtól, amit az urológusok nem tudnak hova tenni, diagnosztizálni. Van segítség, csak a megfelelő szaktudású orvost kell megtalálni, ami elég nehézkes volt számomra is, de sikerült.

 

Az én történetemmel talán reményt adok mindazoknak, akik e titokzatos betegségben szenvednek, amely az IC betegség (Interstritiális cystitis a hólyagfal sérült állapota). 3 évig egyre súlyosbodó tendenciával, rettenetes szeméremtesti, gáttáji és húgycső fájdalmaktól, lökésszerű fájdalmas vizelési ingerektől (24 óra alatt 28-30 alkalom) szenvedtem.

 

8 urológusnál voltam. Vidék, Budapest - akik antibiotikumokkal tömtek, pedig teljesen negatív labor leleteim voltak. Semmi bajt nem találtak. Egy rádió interjúban, ahol dr. Lovász Sándor a Jahn Ferenc Dél-pesti kórház urológus főorvosa nyilatkozott egy ritka hólyagbetegségről, amiből ráismertem a saját betegségemre. Azonnal, telefonon felvettem a kapcsolatot a doktor úrral, aki nagyon készségesen segített.

 

2 hónap múlva már túl is voltam egy beavatkozáson - gerincérzéstelenítésben hólyagtágítás - így a kifeszített hólyagfalon diagnosztizálhatóvá vált az IC betegségem. A kivetítőn láthattam, hogy mindenhol vérzik a hólyagfalam, a sérült területeken. Ezután következett a vérző területek elektrocoagulása - lézeres leégetése. Mindebből semmit nem éreztem, beszélgettünk a műtéti történésekről a főorvos úrral. Kb. egy órás volt a műtét. Az érzéstelenítés elmúltával semmi fájdalmam, rossz érzésem nem volt, teljesen egészséges voltam 9 hónapig.

 

A beavatkozást követően 5 alkalommal lokálisan, katéteren keresztül Curiosin-Lidocain kezelést kaptam, amely az új sejtképződést, regenerálódást, sebgyógyulást segíti elő. Mindez ambulánsan és fájdalommentesen történt. Amint újra jelentkeztek a tünetek, enyhe mértékben, próbálkoztunk a lokális kezeléssel, majd nem hagytuk súlyosbodni a problémát, újra megtörtént novemberben a hólyagtágításos, lézeres beavatkozás. Azóta megint teljesen egészséges vagyok.

 

Napi vizelések száma 5-7 alkalom, mennyisége 150-600 ml-ig, ami teljesen normális. Folytatjuk az időszakos lokális kezelést, bízván, hogy ez továbbra is segít, egyéb terápiánk nincs. Normálisan étkezem, semmi külső tényező nem befolyásolja negatívan a jelenlegi jó állapotomat. Tudjuk, hogy e betegség ma még nem gyógyítható, nem tudjuk mi okozza, az viszont tény, hogy van segítég, a tüneteket egy évig meg lehet szüntetni. Velem ez történt!

 

Az én történetemet Lovász főorvos úrral sikersztoriként emlegetjük, hiszen az is! Csodaként éltem meg, hogy egyik napról a másikra - a műtétet követően - panaszmentesen élhetem az életem. Lányok van remény! Remélem a főorvos úr az IC. betegség terén végzett kutatása olyan eredményes lesz, hogy nem csak egy évig segít, hanem véglegesen meggyógyít mindannyiunkat. Sok sikert kívánok e munkához! Bízom benne, hogy történetemmel valamit segíthettem."

                                                               Piroska

 

 

Fájdalmas hólyagszindróma betegségben szenvedőknek! Sajnos 2 év fájdalom, és vizsgálatok után a héten derült ki, hogy idült IC betegséggel küzdök. Pontosan két éve kezdődött, elöször gyakoribb vizelés, majd fájdalmas vizelés. Volt, hogy egy nap akár 30-40 alkalommal is mentem a mosdóba. Sajnos urologus és nőgyógyász között ingáztam, semmi eredménnyel szinte. aztán urológus, tükrözés és látott foltokat, ami nem vérzett, de vérbő volt. biobszia, daganat nem mutatható ki,de fehérje volt. antibiotikum, 8 Sumetrolim) átmeneti javulás.

 

Szőlőlevél kapszula, és mellette ezer más tea, olaj stb. voltak javulási tünetek, de mentsruáció és szex után elviselhetetlen fájdalom jelentkezett. Szinte ülni sem merte, a kocsi döcögése is fájdalmat okozott. Elkezdtem a neten olvasni a tünetek lehetséges betegségéről, igy jutottam Dr. Lovász Sándor főorvoshoz, akinek a Weborvos rovatban leirtam a tüneteimet, és elmentem hozzá.

 

A Rószakert Medical Centerbe Budapestre, tükrözés után behivott a Jahn Ferenc korházba, ahol hólyagtágitás és hólyagkapacitás után megállapitotta a betegséget. Lézerrel leégette a a hólyag belső hámrétegét, és ma voltam az első hólyagöblitésen. Fájdalmam nem volt a mütét után, most negyedik napon vagyok. a menstruációm a napokban várható, kiváncsian várom mennyire visel meg.

 

Azt javaslom mindenkinek aki hasonló tünetekkel bir, hogy mielőbb keresse fel Lovász doktort, mert a sokáig húzódó betegség a hólyag kapacitásának elvesztésével is járhat. Természetesen még én is a kezelés elején tartok, és csak reménykedem, hogy a fájdalom megszünik teljesen, vagy hosszú távra kitolható.

 

Kedves Piroska! Nagyon örülök, hogy végre olyan valaki is hozzászolt a témához, akinek a Lovász Doktor szintén tudott segíteni. Én ugyanaz a procedúrát jártam végig mint te, mielőtt eljutottam hozzá. Nálam annyi a különbség, hogy a lézeres műtét csak részben segített, de nagyban egyhítette a hólyag fájdalmaimat, és ez a sokkal jobb állapot már majdnem egy éve tart, igaz, hogy azóta többször voltam nála Curiosin kezelésen és nekem továbbra is tartanom kell az IC diétát.

 

Viszont én a műtét után jó egy hónapig elég erős hólyag fájdalmat éreztem. Nagyon várom már a Lovász által ígért egyszerűbb melegvizes eljárást, ami felválthatja a lézeres kezelést. Sajnos a szeméremtesti fájdalmaim nem enyhűltek a hólyag fájdalom csökkenésével. Most keresem azt a nőgyógyászt, aki ezen tudna segíteni, de ez ugyanolyan kanossza járás, mint a Lovász előtti időszak.

Ezt sem veszi komolyan senki. Gratulálok a kitartásodhoz és további javulást kívánok.

                                                   Erika

 

 

Tisztelt Betegtársaim!

 

2008 első hónapjaiban figyeltem fel arra, hogy egyre többször kell meglátogatnom a mellékhelyiséget. Háziorvosom vizeletfertőtlenítőt, antibiotikumot írt. Ezek a gyógyszerek csak időlegesen segítettek, a tünetek fokozott intenzitással tértek vissza, ráadásul alkalmanként kisebb fokú égető fájdalmat is éreztem. Újabb adag antibiotikum sem hozott javulást.

 

Urológushoz fordultam, mert az egyre sürgetőbben, egyre gyakrabban rám törő vizelési inger mellett a fájdalom is fokozódott. Újabb gyógyszereket és antibiotikumokat kaptam, - nem használtak. Felkerestem a nőgyógyászomat is, mert néha olyan érzésem támadt, hogy a baj talán nőgyógyászati eredetű. Megvizsgált, mindenféle bakteorológiai tenyésztést elvégeztetett, - az eredmény itt is negatív volt. Vissza az urológushoz. Terheléses hólyagvizsgálat, hólyagtükrözés, további nagyobb dózisú gyógyszer és antibiotikum.  Neurológiai vizsgálat, MR vizsgálat.

 

 Az eredmény mind-mind negatív, csak az égető fájdalom fokozódott már-már elviselhetetlen mértékben. A három évig tartó Canossa járás után, az életünk lassan már csak a körül forgott, hogy képes vagyok-e egy mosolyra, vagy éppen a körmömet vájom a tenyerembe a fájdalomtól.

 

Egy nap a rádiót hallgatva felfigyeltem egy beszélgetésre ahol a riportalany pontosan azt mondta el, amit én is érzek, és a folyamatot is, ami idáig vezetett. Szerencsére a riport végén bemondták a riportban nyilatkozó főorvos nevét. Felhívtam, hívásomat az első csörgésre fogadta. Felkerestem, megvizsgált, elmondta, hogy IC beteg vagyok. Van egy általa kifejlesztett beavatkozás, amellyel meg lehet szűntetni a fájdalmat. Nem keltett bennem hiú reményt, mint mondotta, - ezt a betegséget véglegesen meggyógyítani nem lehet, a fájdalommentesség átmeneti, két hónaptól akár egy év is lehet, akkor meg kell ismételni a beavatkozást.

 

2011. május végén megtörtént a hólyagtágításos – lézeres műtét. Azóta rendszeresen járok utógondozásra. Nálam ez az átmeneti fájdalommentes időszak már 27 hónapja, emberek!  2 és  ¼  éve tart!  Tisztelt betegtársaim, van a betegségünkre és a fájdalmainkra gyógyír.

 

Úgy hívják Dr Lovász Sándor főorvos.

 

                                                                                                                             Juhászné Ági


ikon_naptar.pngRendelések:

 

Millenáris Egészség Centrum

 

Szerda:    09:00 - 15:00

 

Bejelentkezés:


Hétfő – Csütörtök: 9:00 - 13:00

Telefonon: +36 20 468 3882


Interneten: 

millenar.hu

 

 

Rózsakert Medical Center

 

Kedd:    08:00 - 16:00

Csütörtök: 08:00 - 15:00

 

Bejelentkezés:


Telefonon: +36 1 3920505


Interneten: 

rmc.hu

Hírek, újdonságok

Rendelésem szüneteltetése szabadságom idejére

Tovább a teljes hírre