Belépés betegeknek

IC diagnosztikája

A diagnosztika leglényegesebb eleme, hogy gondoljunk a BPS/IC lehetőségére.

Ha sem a kezelőorvosnak (urológus, háziorvos, nőgyógyász), sem a betegnek nem jut eszébe a tünetek alapján ennek lehetősége, biztos, hogy a betegség nem kerülhet megállapításra.

 

A PBS/IC gyanújának felmerülése esetén az alábbi vizsgálatokra, felmérésekre van szükség. Lehetőleg minden tünetet igyekszünk számszerűsíteni, hogy a kezelés hatása objektíven mérhető, követhető legyen.

 

A tünetek és anamnézis alapján felmerülő IC/BPS gyanúját alátámaszthatja néhány jellegzetes tünet, mint például jellegzetes spirális erek jelenlét, aminek előfordulási sűrűsége a betegség súlyossági fokával arányosan változik.

BPS-IC_Hunner-fekély.jpg


A jellegzetes elváltozások többsége csak a nagy nyomással végzett cystoscopia (hólyagtágítás) során, vagy ezt követően észlelhetők. A hólyag tágítása történhet katéteren keresztül a hólyagba nyomott folyadékkal (hidrodilatáció) vagy ballonos hólyagtágítással. 


A jellegzetesnek mondható hólyag-elváltozásak nagymértékben függenek a hólyagban lévő (intravesicalis) nyomástól és annak időtartamától. Előnyös ezért ezeket a körülményeket egységesen minden vizsgálatnál adott, optimális szinten tartani (standardizálni).


A tágítást végezhetjük steril, élettani konyhasó oldattal (hidrodilatáció), egyenletes töltési sebességgel egy urodinámiás eszköz pumpájával, miközben folyamatosan mérjük és dokumentáljuk az intravesicalis nyomást és a töltési sebességet, a benyomott folyadék mennyiségét (ábra). A maximális 70vízcm-es nyomást 5percig tartjuk fenn.


Ballonos hólyagtágításnál a töltőfolyadék elszivárgásának és a vesékbe történő felnyomásának veszélyét tudjuk kizárni. Ilyenkor a hólyagban egy speciális ballon katétert fújunk fel a standard 70vízcm-es nyomásig. Ezt a nyomást is 5 percig tartjuk fenn (ábra).

 

A mért töltési térfogat-intravesicalis nyomás összefüggést a mért adatok grafikus megjelenítésével tesszük vizsgálhatóvá. A görbe formája attól függ, hogy hidrodilatáció vagy ballonos tágítás során rögzítettük őket (ábra).

     

Jól látható, hogy a korábban lineárisnak vélt térfogat-nyomás összefüggés biztosan nem-lineáris, ha ilyen széles nyomástartományban mérünk. A görbék matematikai elemzése azt bizonyítja, hogy ez mindig két fázisú parabolikus görbe. Az elemzés megkönnyítése céljából kifejlesztettünk egy könnyen kezelhető PC programot, amelyik kiszámítja a mérési pontokat legjobban megközelítő biparabolikus görbét:

Distensibility evaluation PC program.jpg

A program kiszámolja a telődési- és nyúlási fázis határánál mérhető alap-kapacitást és a nyúlási fázis parabola-együtthatójának egységnyi hólyagfelszínre számított értékét, ami egyetlen számmal jelzi a hólyagfal nyúlási képességét, a disztenzibilitást.

Ezek az értékek eddig nem ismert, nem használt diagnosztikus lehetőséget nyújtanak, s a hólyagfal hegesedési szintjének mérésével prognosztikai értéke is van. Egyúttal a vizsgálat megismétlésével a folyamat (betegség előrehaladása vagy a kezelések hatésáéra beálló javulás) objektív, számszerű követésének lehetőségét is adja.

ikon_naptar.pngRendelések:

 

Millenáris Egészség Centrum

 

Szerda:    09:00 - 15:00

 

Bejelentkezés:


Hétfő – Csütörtök: 9:00 - 13:00

Telefonon: +36 20 468 3882


Interneten: 

millenar.hu

 

 

Rózsakert Medical Center

 

Kedd:    08:00 - 16:00

Csütörtök: 08:00 - 15:00

 

Bejelentkezés:


Telefonon: +36 1 3920505


Interneten: 

rmc.hu

Hírek, újdonságok

Rendelésem szüneteltetése szabadságom idejére

Tovább a teljes hírre